4 oktober 2017, NCP Themabijeenkomst 'Eerlijk zakendoen: vanuit de OESO-richtlijnen werken aan de SDG's'

Op woensdagmiddag 4 oktober 2017, organiseerde het Nationaal Contactpunt voor de OESO-richtlijnen (NCP), een themabijeenkomst over de relatie tussen de OESO-richtlijnen en de Sustainable Development Goals: hoe kunnen bedrijven met de OESO-richtlijnen bijdragen aan het realiseren van de SDG’s?

Het realiseren van eerlijk werk en werken aan een schoner milieu: dit zijn enkele van de Sustainable Development Goals van de VN, waar sinds een paar jaar volop aandacht voor is. Het zijn ook de thema’s van de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Veel bedrijven stellen terecht de vraag hoe de OESO-richtlijnen en de SDG’s met elkaar verbonden zijn.

Op woensdagmiddag 4 oktober 2017 organiseert het Nationaal Contactpunt voor de OESO-richtlijnen (NCP) daarom een themabijeenkomst over de relatie tussen de OESO-richtlijnen en de SDG’s vanuit verschillende invalshoeken.

Juist door de OESO-richtlijnen na te leven en het daarbij horende due diligence proces goed te doorlopen, zetten bedrijven een grote stap naar de SDG’s. Daarmee dragen bedrijven bijvoorbeeld bij aan verantwoorde arbeidsomstandigheden in hun productieketen en het terugdringen van klimaatverandering: onderwerpen die ook centraal staan in de SDG’s.

Het programma van de middag biedt inzicht in de samenhang tussen de SDG’s en de OESO-richtlijnen en bedrijven vertellen hoe ze dit in de praktijk brengen.

GLs-9
Beeld: ©kk

Programma

14:00

Inloop en registratie met koffie, thee en garderobe  (Malietoren, 6e verdieping, Orangerie)

14:30

Opening door de voorzitter van het NCP: Lodewijk de Waal (7e verdieping, Plenaire zaal 756)

14:35 Verdere inleiding op de middag door Natasja van den Berg, dagvoorzitter
14:45 Presentatie & discussie over link OESO-RL en SDG's, door Alexandra van Selm, programmadirecteur internationaal MVO (SER)
15:10 Presentatie over 'Eerlijk werk op Schiphol en hoe dit verankerd is in de OESO-richtlijnen en de SDG’s, door Cihan Ugural, campagneleider bij FNV Schiphol,
15:35 Presentatie VBDO over  onderzoek naar OESO-RL en SDG's, door Hester Holtland, projectmanager duurzaam investeren bij VBDO,

15:45

Korte pauze (Orangerie, 6e verdieping)

16:10

In deelsessies vertellen twee bedrijven hoe zij dit in de praktijk brengen:

  • Rabobank (Maarten Biermans, Head of Sustainability Policy) met focus op Eerlijk Werk(Zaal 756)
  • KPN (Brechtje Spoorenberg, MVO-manager) met focus op Milieu (OESO-richtlijn #6) en Climate Action (SDG #13) (Zaal 704)
16:45 Terug naar plenaire zaal (756)
16:50 Plenaire afsluiting met terugkoppeling van de deelsessies, door Natasja van den Berg (zaal 756) en invullen van de evaluatieformulieren
16:55 Korte toelichting door Charlotte Bernhard (Ministerie van SZW) op conferentie kinderarbeid

17:00

Gelegenheid tot netwerken tijdens de borrel (Orangerie)

18:00 Afsluiting

Praktische informatie

Wanneer:  woensdag 4 oktober, 14:30-17:00 (Aanmelding vanaf 14.00u)

Waar: Malietoren (VNO-NCW), Den Haag

Voor overige vragen over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met het NCP secretariaat