Eerste Evaluatie melding van Italiaanse organisaties vs Stellantis en FCA Italy

Het NCP heeft een melding van twee advocaten van Studio Legale Dini-Saltalamacchia namens 22 Italiaanse organisaties inzake een vermeende schending van de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen door Stellantis N.V. en FCA Italy S.p.A. (automobiel sector) op 13 februari 2023 ontvankelijk verklaard.

Volgens de meldende partij hebben Stellantis en de volle dochteronderneming FCA Italy nagelaten om transparante en gedetailleerde informatie te ontsluiten over de bedrijfsactiviteiten van toeleveranciers in de mijnen in de Democratische Republiek Congo waar kobalt en andere mineralen worden gewonnen. Daarnaast gaat de melding over onzekerheid en gebrek aan transparantie over de invoering van een effectieve risicobeoordeling in relatie tot hun toeleveringsketen en de traceerbaarheid van kritische materialen.

Het NCP is van mening dat deze melding nader onderzoek verdient en heeft zijn goede diensten aangeboden aan partijen. Beide partijen hebben dit aanbod geaccepteerd.