Eerste Evaluatie van de melding van IAATW vs Uber Technologies

Het NCP heeft een melding van de International Alliance of App-Based Transport Workers (IAATW) inzake een vermeende schending van de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen door Uber Technologies Inc., ontvankelijk verklaard.

Volgens de meldende partij heeft Uber Technologies Inc. nagelaten gepaste zorgvuldigheid (due diligence) toe te passen m.b.t. de werkomstandigheden van chauffeurs op het gebied van o.a. gezondheid, veiligheid, verdiensten, uren.  Daarnaast gaat de melding over het onvoldoende monitoren van Uber van de gevolgen van de COVID-19 pandemie voor de chauffeurs. De melder stelt dat deze issues in ieder geval spelen in Costa Rica, India, Nigeria, Panama, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en Uruguay.

Het NCP is van mening dat deze melding nader onderzoek verdient en heeft zijn goede diensten aangeboden aan partijen. Beide partijen hebben dit aanbod geaccepteerd.