Vooraankondiging NCP-conferentie: hoe realiseer je een leefbaar loon in je supply chain?

Een loon verdienen wat je in staat stelt om jezelf en je gezinsleden te onderhouden voor in elk geval basisbehoeften: een belangrijk mensenrecht en iets wat ook verdere duurzame ontwikkeling mogelijk maakt.

Toch is dit niet de situatie voor veel werknemers wereldwijd. Ze verdienen geen leefbaar loon omdat ze zich bijvoorbeeld niet kunnen verenigen in een vakbond, tijdelijke contracten krijgen of op de werkvloer gediscrimineerd worden.

Het uitbetalen van een leefbaar loon is een belangrijk onderdeel van de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Dit betekent dus dat van bedrijven verwacht wordt dat zij hier in hun ketens aandacht aan besteden. Voor bedrijven is dit ook een kans om bij te dragen aan de Sustainable Development Goals die dit najaar bij de Verenigde Naties worden afgesproken.

Hoe pak je dit complexe onderwerp aan in de internationale keten van je eigen bedrijfsactiviteiten?

NCP-conferentie op 27 oktober, focus op agri/food en electronica

Deze vraag staat centraal op dinsdag 27 oktober. Het Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen organiseert op die datum bij de SER een bijeenkomst die in het teken staat van de vraag hoe bedrijven en andere relevante organisaties kunnen werken aan het realiseren van een leefbaar loon.

Het programma zal in het bijzonder in gaan op twee sectoren: agri/food en electronica.

Met internationale sprekers, paneldiscussies en gerichte sectorsessies wordt besproken welke concrete stappen bedrijven kunnen zetten. Het agri/food-programma wordt samengesteld in nauwe samenwerking met brancheorganisaties FNLI en CBL. Daarnaast worden bijdrages verwacht van Fairfood International, FNV, ISEAL Alliance, het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere relevante partijen.

Het definitieve programma en informatie over de sessies en sprekers wordt binnenkort bekend gemaakt.

Wilt u de uitnodiging voor de conferentie rechtstreeks in uw mail ontvangen? Meld u hier aan: https://www.oesorichtlijnen.nl/actueel/aanmelden voor onze verzendlijst.