Publicatie eindverklaring melding Both ENDS et al vs Atradius Dutch State Business

Op 30 november 2016, publiceerde het Nationaal Contactpunt de Eindverklaring van de melding ingediend door 'Both ENDS, Associação Fórum vs Atradius Dutch State Business Suape'.

Op 8 juni 2015, diende Both ENDS, mede namens Associação Fórum Suape Espaço Socioambiental, Conectas Direitos Humanos and Colônia de Pescadores do Município do Cabo de Santo Agostinho een melding in bij het Nederlandse Nationaal Contactpunt betreffende een vermeende schending van de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen door Van Oord Marine Ingenuity, Atradius Dutch State Business en Complexo Industrial Portuário Eraldo Gueiros – Empresa Suape, Pernambuco (CIPS). De melding werd ook ingediend bij het Braziliaanse Nationaal Contactpunt.

De melding had betrekking op twee door ADSB -in naam en voor rekening van de Nederlandse Staat- verstrekte exportkredietverzekeringen (eind 2011 en begin 2012) voor twee baggerprojecten die werden uitgevoerd door het Nederlandse bedrijf Van Oord voor Suape Industrial Port Complex in Suape, Brazilië. De meldingen tegen Van Oord Marine Ingenuity (Rotterdam), in Brazilië vertegenwoordigd door Van Oord Serviços de Operações Marítimas Ltda (Rio de Janeiro) en CIPS worden door de Braziliaanse NCP behandeld.

Het Nederlandse NCP publiceerde de eindverklaring over de melding “Both ENDS et al. vs. Atradius Dutch State Business” op 30 november 2016. De eindverklaring beschrijft het proces en de uitkomsten van de door het NCP gefaciliteerde dialoog.

De tekst is alleen in het Engels beschikbaar.