Joint statement Adidas LIW

Het NCP constateert dat Adidas haar leverancier in India stimuleert MVO door middel van een gedragscode, waarin zaken als kinderarbeid, lonen onder het wettelijk minimum, ongezonde arbeidsomstandigheden en belemmering van recht op organisatie, aan de orde komen.

Het NCP is verantwoordelijk voor de bevordering van de toepassing van de OESO-richtlijnen. Het NCP onderzocht een vraag van de Landelijke India Werkgroep (LIW) op dit punt over Adidas. Het NCP heeft geen bewijs gevonden van kinderarbeid bij de voetbalproductie voor Adidas. Wel werd duidelijk dat Adidas niet had gereageerd op het verzoek van LIW om te reageren op haar rapport over de arbeidsomstandigheden in India. Over het in praktijk brengen van de gedragscode van Adidas heeft het NCP inmiddels de communicatie op gang gebracht tussen Adidas en LIW.

Het NCP concludeert dat Adidas en LIW nu beter met elkaar communiceren, en beter samenwerken en op die manier beter kunnen bijdragen aan het oplossen van problemen bij de productie van goederen in ontwikkelingslanden. NCP, Adidas en LIW hebben een gemeenschappelijke verklaring uitgebracht, waarin bovenstaande wordt toegelicht.