Eindverklaring FNV vs Just Eat Takeaway.com

Het Nederlandse (NCP) heeft op 22 maart 2023 de eindverklaring gepubliceerd inzake een melding van de Nederlandse vakbond FNV vs Just Eat Takeaway.com. De melding gaat over vermeende schending van de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen door Just Eat Takeaway.com, gevestigd in Nederland, en zijn dochteronderneming 10bis, gevestigd in Israël. De kwesties die naar voren zijn gebracht, hebben betrekking op het recht van vrijheid van vakvereniging van 10bis en/of Scoober-werknemers  in Israël.

In de initiële beoordeling, gepubliceerd op 22 juli 2021, concludeerde het NCP dat de melding nader onderzoek verdiende en bood het zijn goede diensten aan. De goede diensten werden geaccepteerd door FNV, maar niet door Just Eat Takeaway.com. Vervolgens heeft het NCP de melding verder onderzocht, resulterend in deze Eindverklaring.

Het NCP concludeert dat Just Eat Takeaway.com gehandeld heeft op een wijze die niet overeenkomstig de OESO richtlijnen is. Het NCP beveelt Just Eat Takeaway.com aan dat het verzekert dat 10bis/Scoober een betekenisvolle sociale dialoog aangaat met Histadrut, aan alle werknemers van 10bis/Scoober communiceert dat zij zich aan kunnen sluiten bij een vakbond van eigen keuze en een dialoog aangaat met FNV inzake zijn due diligence verantwoordelijkheden als moederonderneming.

Met deze publicatie is de NCP-procedure afgerond. Het NCP zal een jaar na publicatie van de eindverklaring een evaluatie van de implementatie van de aanbevelingen uitvoeren.