Leefbaar loon op de agenda van agri/food & electronicaketens

Dinsdag 27 oktober bracht het Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen (NCP) een diverse groep deelnemers bij elkaar om te praten over de vraag: hoe kunnen bedrijven en andere organisaties werken aan het realiseren van een leefbaar loon in internationale ketens, in het bijzonder binnen agro/food en electronica ketens? Het NCP deed op deze dag een oproep aan bedrijven en andere aanwezigen om dit onderwerp actief op te pakken.

Het uitbetalen van een leefbaar loon is een belangrijk onderdeel van de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Dit betekent dat van bedrijven verwacht wordt dat zij hier in hun ketens aan werken. Maar het is ook een complex onderwerp om als individueel bedrijf aan te pakken. In de programmering van de conferentie was daarom veel aandacht voor thema’s die hierbij een rol spelen, zoals keurmerken en kansen voor ketensamenwerking.

De conferentie vond onder grote belangstelling plaats: de bijna 150 – Nederlandse en buitenlandse –aanwezigen vertegenwoordigden alle groepen organisaties die nodig zijn om stappen te zetten op dit vraagstuk, waaronder bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, vakbonden en overheid.

Ambitie binnen de agro/food sector
In de agro/food sector is leefbaar loon de laatste jaren snel hoger op de agenda gekomen. Het programma ging in op vragen die leven binnen deze sector, zoals bij voedselproducenten en supermarkten. Brancheorganisaties FNLI en CBL vertelden over hun ambities op dit onderwerp en hun commitment om hier in het kader van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen mee aan de slag te gaan. De uitkomsten van de dag worden meegenomen in de ontwikkeling van het IMVO-convenant voor hun sector.  Daarnaast kondigden Fairfood International en HIVOS aan een Living Wage Lab te starten: dit Lab biedt een platform voor co-creatie en experimenten op het gebied van leefbaar loon in de agro-food industrie.

Leefbaar loon in productieketens van electronica
Binnen de electronicaketen speelt leefbaar loon onder andere een rol in productielanden in Azië. In discussie met vertegenwoordigers van bedrijfsleven, NGO’s, vakbond, financiële instellingen en overheden werd ingegaan op deze en andere thematiek in de keten. Aandacht was er ook voor de rol van duurzaam inkoopbeleid van overheden. Aan brancheorganisaties en bedrijven in de electronica en technische maakindustrie werd een oproep gedaan om actief te werken aan het invullen van de ketenverantwoordelijkheid van de sector. De op te stellen IMVO-convenanten bieden daarvoor goede aanknopingspunten.

Het realiseren van een leefbaar loon in waardeketens is echter een vraagstuk dat vooral internationaal moet worden opgelost. Het NCP zal de uitkomsten van deze conferentie verder agenderen bij de OESO en collega-NCP’s om te werken aan verdere stappen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt op dit moment aan de organisatie van de Asian Living Wage Conference, specifiek gericht op de textielsector, die plaats vindt in Pakistan in februari 2016.

Conf2
Fotografie: Jan Willem Groen