Sector Risico Analyse startpunt voor wegnemen MVO-risico’s

13 Nederlandse bedrijfssectoren hebben een verhoogd MVO-risicoprofiel. Dit is gebleken uit de Sector Risico Analyse (SRA) die KPMG onlangs namens het kabinet uitvoerde. Het onderzoek vormt een startpunt voor de sectoren om te komen tot een sectorbreed actieplan dat de risico’s moet wegnemen.

In opdracht van het kabinet heeft KPMG een onderzoek uitgevoerd naar 86 sectoren van de Nederlandse economie. Doel van deze analyse was het verkrijgen van inzicht in de bedrijfssectoren die een verhoogd MVO-risicoprofiel hebben en zichtbaar te maken in welke mate de sectoren al invulling geven aan hun verantwoordelijkheid om deze risico’s weg te nemen.

13 sectoren hebben volgens het onderzoek een verhoogde MVO-risico. Dit zijn de sectoren bouw, chemie, detailhandel, elektronica, energie, financiële sector, groothandel, hout & papier, land- en tuinbouw, metaal, olie en gas, textiel & kleding, en voedingsmiddelen.

De SRA vormt de opmaat naar het uitvoeren van due diligence door het Nederlandse bedrijfsleven en is een startpunt voor een dialoog tussen sectoren en stakeholders om zodoende te komen tot sectorbrede actiepunten die MVO risico’s structureel moeten wegnemen. Hoewel het kabinet aangeeft dat het initiatief in eerste instantie bij de sectoren zelf ligt, heeft ze de SER gevraagd te adviseren over een effectieve totstandbrenging, vormgeving en tenuitvoerlegging van MVO-afspraken met bedrijfssectoren met aandacht voor de rol van maatschappelijke organisaties en overheden, zowel in Nederland als in productielanden.

Bekijk de gehele kamerbrief over de MVO Sector Risico Analyse.